III. eLearning fórum

2003. június 19.

9.30 - 10.00: eLearning szabványok a gyakorlatban

Hutter Ottó osztályvezetõ, MTA SZTAKI
Simonics István projektvezetõ, MTA SZTAKI
Sárváry Terézia tudományos munkatárs, MTA SZTAKI
Wagner Balázs vezetõ fejlesztõ, MTA SZTAKI

Az elõadás elsõ részében áttekintést adtunk a szabványos eLearning környezetek funkcionális elemeirõl (LMS szerver és kliens, LMS hallgatói és tananyag adatbázis, LCMS kliens és szerver, LCMS resource/SCO/manifest adatbázis), valamint a kapcsolatukat leíró szabványokról (AICC/SCORM Javascript API Service, IMS/SCORM Content Packaging, IMS Metadata, LOM, Dublin Core, stb.). Az elõadás második részében a Magyarországon elterjedt eLearning keretrendszereket foglaltuk össze, különös tekintettel azok szabványos tulajdonságaira. Végül egy bemutatót tartottunk a SZTAKI eDBMS 2.0 tananyag adatbázis platform szabványos (SCORM) és gyártóspecifikus (Biodigit, Eduweb, KREA, NSZI, Oracle, SAP, Számalk) export formátumairól.

10.00 - 10.25: A bíróságok informatikai képzése az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának gondozásában

Szaniszló László ügyvezetõ igazgató, SABEDU Kft.

A kormányzati hibrid képzés során az egész országban 141 bíróságról vált elérhetõvé a Knowledge Linker Enterprise keretrendszer, és az érintett 1800 fõnek a 8-féle informatikai jellegû elektronikus tananyag önálló tanulása mellett regionálisan megtartott hagyományos tantermi képzése is folyt, amely távtutorálással egészült ki a szintén elektronikusan zajló vizsgáztatás elõtt.


10.25 - 10.50: Az SAP University, és ami mögötte van

Dr. Kaszai Pál
eLearning Services Chief Architect, SAP Hungary Kft

Az SAP University Europában az elsõ, világviszonylatban a második legnagyobb vállalati oktatási szervezet. Az eLearninges oktatás hátterét az SAP-nak az elektronikus oktatás területén szerzett évtizedes tapasztalati bázisán az SAP vállalatirányítási rendszeréhez illesztett SAP Learning Solution komplex képzésmenedzsment rendszer képezi. Az elõadás röviden bemutatja az SAP University oktatási tevékenységét, illetve az SAP Learning Solution 2.0-s verzióját.


10.50 - 11.25: Az IBM belsõ eLearninges képzési rendszere és annak hazai tapasztalatai

Hídvégi Péter
eLearning értékesítési vezetõ, IBM Magyarország Kft.

Az IBM belsõ eLearninges képzési rendszere és annak hazai tapasztalatai. Az IBM alkalmazottainak képzése az IBM Global Campus segítségével. A képzési rendszer feladata, mûködése, a képzési rendszerben elérhetõ tananyagok típusa, elérhetõsége. Az IBM Global Campus tapasztalatai és ezen tapasztalatok felhasználása ügyfeleknél történõ eLearning bevezetési projekteknél.


11.45 - 12.10: 20 000 vezetõ oktatása 5 hét alatt? - Az eLearning szerepe a HP és a Compaq egyesülésében

Nagy Zoltán
üzletágvezetõ, Oktatási Szolgáltatások Hewlett Packard Magyarország Kft.

A Hewlett-Packard és a Compaq egyesülése során jelentõs feladat volt a komplex pénzügyi rendszerek - például a bér- és javadalmazási rendszer -, összehangolása, és az új rendszerek megismertetése a vezetõkkel. A virtuális tanteremben folytatott oktatásnak és spontán megbeszéléseknek köszönhetõen 5 hét alatt 20 000 vezetõ oktatását oldottuk meg, és emellett a HP havonta 4 millió dollár megtakarítást realizált.


12.10 - 12.35: Antenna Hungária eLearninges tapasztalatai

Márki László távoktatási projektigazgató, Antenna Hungária Rt. Az Antenna Hungária Rt. munkatársainak oktatásában az eLearning bevezetésének folyamata, jelen és jövõje.


12.35 - 13.00: eLearning megoldás elõkészítése a Magyar Honvédségnél az Oracle és tananyagfejlesztõ cégek közremûködésével

Mézes István informatikai igazgató, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Blahut Boglárka vezetõ stratégiai tanácsadó, Oracle Hungary
Szilágyi Ágnes eLearning igazgató, Számalk Informatika Rt.
Gömbös Natália értékesítési és marketingigazgató, Eduweb Távoktatási Rt.

A Magyar Honvédség elvárásai az elektronikus oktatással kapcsolatban, az Oracle HR rendszerének és iLearning megoldásának integrálási lehetõségei, az Eduweb Távoktatási Rt. és a Számalk Informatika Rt tananyag-fejlesztési módszertana a megrendelõ igényeinek tükrében.


14.00 - 14.30:
Kerek-asztal beszélgetés a felsõoktatási helyzetrõl és tervekrõl

A beszélgetést vezeti: Hutter Ottó

Résztvevõk: Fehér Ede NIIF, Szigeti Péter MATÁV Média Intézet, Honti Pál Mimóza Kft., valamint kormányzati és felsõoktatási eLearning szakértõk


15.30:
Kötetlen beszélgetés


16.00: Fórum zárása

© 2002-2011 - MTA SZTAKI